w życie trzeba się wgryźć

Temat: Menu Weselne - prośba o pomoc :)
Przystawka: stożek ze schabu faszerowany twarożkiem
Zupa:borowikowa w chlebie
Drugie:warkocz z polędwicy w sosie cebulowym ,Cordon bleu,purre ziemniaczane i zestaw surówek
I ciepłe: polędwiczki w cieście piwnym,tzatziki i kulki ziemniaczane
II: gicz cieleca płonąca,ziemniaki po chłopsku i kapusta zasmażana
III żurek na boczku z pieczarkami ,jajkiem i białą kiełbasą
Desery:
Tort i gruszka na ciepło w likierze i czekoladzie.

Zimna płyta:
galantyna z drobiu
tymbaliki z szynką
szynka cygańska
schab faszerowany śliwką
rolada boczkowa
rolada cielęca
pasztet pieczony
śledźie w śmietanie i w oleju
deska serów
Sałatki: bałkańska i z tuńczykiem
marynaty:pieczarki,ogórki,papryka

Może skorzystasz.
pozdrawiam.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,619,49246220,49246220,Menu_Weselne_prosba_o_pomoc_.html



Temat: Krym od kuchni?
Byłam na Krymie na początku czerwca, więc ma w miarę świeże informacje:
zaopatrzenie w sklepie w miejscowości, w której byliśmy kojarzyło nam się z
Bieszczadami sprzed lat - tyle, że my byliśmy przed właściwiym sezonem i
siedzieliśmy w jednym miejscu, bo byliśmy na tygodniowym kursie.
jedliśmy czeburiaki, ale też trochę innych smacznych i mniej smacznych rzeczy.
faktycznie, nie nastawiaj się tam na jedzenie ryb, bo jest ich mało i są
relatywnie drogie. byliśmy zachwyceni:
- tym, że nie ma tam plastikowych talerzy i w najmniejszej kanjpie jesz na
normalnych talerzach,
- tym, co można kupić na targach - masa świeżych ziół,super przetwory, mnóstwo
marynat i kiszonek z warzyw, pyszne gigantyczne sezamki z miodem wielkośc dużej
tabliczki czekolady;
- tym, że w kanjpkach nie stosują jeszcze gotowych półproduktów i frytki cały
czas robi się z ziemniaków;
- PIWEM! ukraińskie piwo jest super - duży wybór gatunków, robią super piwa
pszeniczne - jakośc na poziomie wysokiej klasy niemieckich, a ceny około 2 zł -
mój Mąż czuł się tam jak w piwnym raju. zdecydowanie występuje piwo z lodówki!!!


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27592377,27592377,Krym_od_kuchni_.html


Temat: Udka nadziewane
wprawdzie to nie nadziewane, ale mysle, ze na czas letni, czyli grillowy i
piwny :-), pasuja tez udka kurczaka w marynacie piwno-imbirowej.

potrzebujesz:

udka kurczaka (ile zjecie)
3 papryki (po 1 zoltej, zielonej i czerwonej)
150 ml piwa
sol i pieprz

skladniki marynaty:
1 lyzka musztardy
2 lyzki miodu
1 lyzka posiekanego imbiru (moze byc tez imbir sproszkowany, ale wtedy
niepelna lyzka)
3 lyzki sosu sojowego
2 wycisniete przez praske zabki czosnku
1 posiekana papryczka chili
2 lyzki piwa
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
sok z polowy cytryny

w duzej misce wymieszaj wszystkie skladniki marynaty. wloz do niej umyte i
osuszone udka i wstawi do lodowki na 6-8 godzin. najlepiej przygotowac sobie
wieczorem i wstawic do lodowki na noc. pol godziny przed rozpoczeciem
przygotowywania kurczaka, wyjac udka z lodowki. po pol godzinie rozgrzac na
patelni tluszcz do wysokiej temperatury. wlozyc na patelnie udka i smazyc
kilka minut na mocnym ogniu - zrumienic je z kazdej strony. zdjac z patelni i
odstawic.

papryki pokroic w kostke, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (moze byc ten pozostaly
po smazeniu kurczaka), wlac piwo i pozostala marynate, przez chwile odparować
na duzym ogniu. zmniejszyc temperaturę, przykryc i gotowac jeszcze ok. 20
minut. wlozyc kawalki kurczaka i gotowac pod przykryciem jeszcze ok. pol
godziny na małym ogniu. doprawic sola i pieprzem.

mozna to zajadac ze swierzym pieczywkiem albo z ziemniakami, czy tez tylko z
jakas saladka. no i pasuje tez do piwa :-) smacznego.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7265745,7265745,Udka_nadziewane.html


Temat: Udka nadziewane
Gość portalu: siwa napisał(a):

> wprawdzie to nie nadziewane, ale mysle, ze na czas letni, czyli grillowy i
> piwny :-), pasuja tez udka kurczaka w marynacie piwno-imbirowej.
>

Wypróbowałęm wczoraj Twój przepis. No przyznam, że efekt jest zupełnie niezły.
Chciałbym zwrócić innym uwagę na konieczność ostrożności podczas obsmażania
wstępnego. Ja chyba za mocno się do tego przyłożyłem, a i dodatek miodu do
marynaty zrobił swoje: w efekcie trochę za mocno "spiekłem skórkę" z jednej
strony udek. Okazało się jednak, że po ostatecznym uduszeniu w papryce i piwie
specjalnie to nie przeszkadzało. Do podsmażania papryki radziłbym jednak używać
świerzego tłuszczu - tak dla zdrowia. Ja wziąłem oliwę.
Generalnie polecam ten przepis, a przede wszystkim dzięki siwa!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7265745,7265745,Udka_nadziewane.html


Temat: zupa piwna
Grzaniec:
z zółtek i cukru ukręcić puchaty kogel-mogel (ja lubię jak go jest dużo, ale to
rzecz gustu). Wymieszać do z piwem, postawić na ogniu i ubijać, aż zgęstnieje
(nie może się zagotować, bo się zwarzy). Rozlać do szklaneczek.

Kiełbasa biała pieczona z piwem:
kiełbasę przyprawić jak kto lubi (ja daję majeranek), ułożyć w żaroodpornym
naczyniu, podlać piwem, przykryć. Pod koniec pieczenia odkryć na chwilę w celu
zrumienienia kiełbasy.

Marynata do mięsa z grilla:
piwo ucierać z olejem (pół na pół), pieprzem, solą i czosnkiem, aż zgęstnieje.
Marynować w tym chude mięso przez noc. Po wyjęciu mięsa z marynaty można nią
nasączyć (z umiarem) kromki chleba i też upiec na grillu. Sądzę, że tak samo
można zamarynować mięso na pieczeń, ale sama tego nie próbowałam.

Sos piwno-musztardowy do smażonego mięsa (bez panierki):
po zdjęciu mięsa z ptalni wlać na nią piwo, delikatnie zeskrobać to, co
przywarło do patelni, zagotować, dodać musztardy do smaku. Zagęścić odrobiną
mąki.

Wołowina w piwie:
Wołowinę kroję w plastry, biję tłuczkiem i obsmażam na rumiano na ostrym ogniu.
W rondlu podduszam posiekaną cebulę i utartą marchewkę, na to wkładam mięso,
solę i pieprzę. Zalewam ok. 1/2 litra piwa i duszę do miękkości.

Można też piwo dodawać do gulaszu.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,8673308,8673308,zupa_piwna.html


Temat: Karkówka z grila - jak ??
Piwna marynata do karkówki
Składniki
1 kg karkówki bez kości
olej do smarowania

Marynata:
2 szklanki piwa
2 listki laurowe
1 łyżeczka kminku
po 5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu

Karkówkę umyć, pociąć na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbić je
tłuczkiem do mięsa.
Każdy płat oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia i zalać marynatą.
Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie obrócić
mięso, aby dokładnie przeszło marynatą.
Przed grilowaniem każdy plaster smarować olejem i piec bezpośrednio na gorącym
ruszcie do mocnego zrumienienia.

Rady:
Kupując, najlepiej wybierać karkówkę o niezbyt dużym przekroju, poprzecinaną
tłustymi żyłkami. Taki schab karkowy będzie smaczniejszy, tłuszcz wytopi się
podczas pieczenia, a mięso powinno być po przyrządzeniu miękkie.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,14861627,14861627,Karkowka_z_grila_jak_.html


Temat: wielkanocne menu
o tak, miesa sa bajecznie proste
warunkiem jest jednak dosc dobry piekarnik
jak ktos lubi bardziej soczyste mozna nie nacierac, a wrzucic do jakiejs
marynaty (piwno-zilowo-czosnkowej, albo jakiejkolwiek innej)
ja czesto tak robie ze schabikiem na przyklad, bo bez tego lubi suchy wyjsc
karkowce czy boczkowi zdecydowanie samo nacieranie starczy
mozna tez wrzucic w rekaw do pieczenia wtedy nie ma prawa sie nie udac
do rekawa mozna dorzucic suszonych owocow (sliwki, morele, co kto lubi)
bedzie mialo przyjemny aromat i pyszny sos sie wypieka razem z tym

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,76808827,76808827,wielkanocne_menu.html


Temat: Golonka jak to to się robi?????? PILNE!!
pewnie już dawno po golonce
ale napisze, jak ja robie
marynuje pare godzin w takiej piwno korzennej marynacie, albo z czosneczkiem,
listekiem laurowym - bez soli ofkors
potem nacieram majerankiem i solą
a na koniec wkłądam do rękawa do pieczenia, skórka jest slicznie przyrumieniona
a w środku soczysta i delikatna
małżonek uwielbia z duzo musztardem i duzo piwem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,23829269,23829269,Golonka_jak_to_to_sie_robi_PILNE_.html


Temat: Skrzydełka z grilla - jaka marynata?
Skrzydełka z grilla glazurowane
Skrzydełka lub udka kurczaka glazurowane

5 skrzydełek, 5 pałek lub 2 udka kurczaka na osobę, Bejca 1: około 5 g imbiru
świeżego lub1 łyżka sproszkowanego, 1 duża łyżka miodu, odrobina chilli
ewentualnie ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, sól, Bejca 2: 100 ml jasnego piwa,
1 łyżeczka suszonego tymianku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Skrzydełko dzielimy ostrym nożem na trzy części, nacinając je w przegubach. Dwa
większe kawałki zostawiamy do grillowania, a z mniejszych nastawiamy wywar. Do
garnka wlewamy wodę, tak by przykryła skrzydełka, dodajemy przyprawy: sól, miód
i ostrą paprykę oraz rozgnieciony czosnek. Do wywaru dodajemy świeży, posiekany
imbir. Imbir sproszkowany w czasie gotowania gorzknieje, dlatego przed dodaniem
do wywaru zalewamy go szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Do
wywaru dodajemy samą, starannie odcedzoną wodę imbirową. Wrzucamy najmniejsze
kawałki skrzydełek i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Wywar odcedzamy,
ponownie zagotowujemy i wkładamy do środka kawałki skrzydełek przeznaczone do
grillowania. Skrzydełka z kurczaka gotujemy 20-30 minut, a z indyka 40-50
minut. W czasie gotowania wywar odparowuje, robi się coraz gęściejszy i
skrzydełka pokrywają się złotą, miodową glazurą. Wyjmujemy je, kiedy są jeszcze
lekko twardawe (żeby nie rozpadały się podczas grillowania). Uwaga: skrzydełka
mogą w tej glazurze leżeć kilka dni w lodówce, przejdą aromatem i będą jeszcze
smaczniejsze. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i
opiekamy na piękny, ciemnozłoty kolor z każdej strony. Skrzydełka z kurczaka,
które są mniejsze, mogą być serwowane jako danie główne, ale świetnie nadają
się na przekąskę przed daniem głównym. Udka z kurczaka przygotowujemy w ten sam
sposób, z tym, że dłuższy jest czas obgotowywania – 40 minut. Podałem również
przepis na prostą bejcę piwną, dobrą do mniejszych kawałków kurczaka, którą
przygotowujemy bez gotowania. Po kilkunastu godzinach marynowania wrzucamy
skrzydełka lub pałki kurczaka na grilla i pieczemy po 10 minut z każdej strony,
polewając je od czasu do czasu resztką marynaty.


żródło: Strona Macieja Kuronia www.kuron.com.pl
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25621446,25621446,Skrzydelka_z_grilla_jaka_marynata_.html


Temat: co do piwa?????
skoro to bar piwny, to mysle, ze pasowac beda udka kurczaka w marynacie piwno-
imbirowej.

potrzebujesz:

udka kurczaka (na 1 porcje marynaty 6-8 udek)
3 papryki (po 1 zoltej, zielonej i czerwonej)
150 ml piwa
sol i pieprz

skladniki marynaty:
1 lyzka musztardy
2 lyzki miodu
1 lyzka posiekanego imbiru (moze byc tez imbir sproszkowany, ale wtedy
niepelna lyzka)
3 lyzki sosu sojowego
2 wycisniete przez praske zabki czosnku
1 posiekana papryczka chili
2 lyzki piwa
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
sok z polowy cytryny

w duzej misce wymieszc wszystkie skladniki marynaty. wlozyc umyte i
osuszone udka i wstawic do lodowki na 6-8 godzin. pol godziny przed
rozpoczeciem przygotowywania potrawy, wyjac udka z lodowki.

rozgrzac na patelni tluszcz do wysokiej temperatury. wlozyc na patelnie udka i
smazyc kilka minut na mocnym ogniu - zrumienic je z kazdej strony. zdjac z
patelni i odstawic.

papryki pokroic w kostke, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (moze byc ten pozostaly
po smazeniu kurczaka), wlac piwo i pozostala marynate, przez chwile odparować
na duzym ogniu. zmniejszyc temperaturę, przykryc i gotowac jeszcze ok. 20
minut. wlozyc kawalki kurczaka i gotowac pod przykryciem jeszcze ok. pol
godziny na małym ogniu. doprawic sola i pieprzem.

mysle, ze w barze piwnym znajda sie tez i tacy, ktorzy beda chcieli sie do
piwa najesc, zwlaszcza, gdy zrobia sobie dluszcza nasiadowke przy jasnym
pelnym :-), wiec to chyba pasuje.

p.s. potrawe mozna zrobic nie tylko z udek kurczaka, ale mozna tak przygotowac
rowniez calego kurczaka czy tylko skrzydelka. kurczaka pociac na jakies 8-10
czesci i dalej jak wyzej :-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7210249,7210249,co_do_piwa_.html